top of page

Gluten ile Tip 2 Diyabet İlişkisi

  • Atıf Büyüksoy
  • 17 Haz 2017
  • 2 dakikada okunur

Gluten ile Tip 2 Diyabet İlişkisi

Fitoterapi Uzmanı Değerli Ümit Aktaş'ın, Diyabet ve Zayıflama Kürleri kitabından, bizleri ilgilendiren önemli bir bölüm;

Modern buğday ile hayatımıza giren agresif gluten, tip 2 diyabetin perde arkasındaki başrol oyuncularından biridir. En iyi kanıt, ekmeği, gluteni keser kesmez kan şekerleri dengelenmeye başlayan, iyileşme sürecine giren tip 2 diyabet hastalarıdır.

Gluten hassasiyetiniz yoksa, buğdayın içindeki gluten'den zarar görmeyeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 2016 yılında yapılmış bir araştırma bunun en iyi kanıtı. Araştırma için, gluten hassasiyeti olmayan katılımcılara glutensiz bir diyet uygulanmış. Bilim insanları araştırmaya katılanların mikrobiyomunda bağırsak enflamasyonu ile ilişkilendirilen bir bakterinin azaldığını gözlemlemiştir. Tabii ki durum, gluten hassasiyeti olanlar için daha da vahim. Başka bir araştırma, gluten hassasiyeti olanlarda, çölyak hastası olmamalarına rağmen, geçirgen bağırsak sendromu olduğunu gösteriyor. Bağırsak geçirgenliğinin bozulması enflamasyona ve bağırsak florasının bozulmasına neden oluyor.

Bir dilim ekmek ne mi yapıyor ?

Tam buğdayı yedikten 90 dakika sonra kan şekeriniz tavan yapar.

Bunun üzerine beyin pankreasa emir verir ve aşırı yükselen kan şekerini düşürmek için hemen bol miktarda insulin salgıla der. İnsulin salgısı kan şekerini düşürür. Yaklaşık 120 dakika sonra, kan şekeriniz düşmüştür. Yani, buğday ürünlerini yedikten 2 saat sonra acıkırsınız, eliniz ayağınız titremeye başlar.

Bunun üzerine tekrar yersiniz ve gün boyu bu kısır döngü devam eder. Yani, diyetisyenlerin önerdiği gibi günde 6-8 öğün beslenirsiniz.

Bu beslenmenin sonunda kilo alırsınız ve kan insülin seviyesi sürekli yüksek kalır. Sürekli insülin uyarısına maruz kalan hücreler de insülin direnci gelişir ve insülin hormonu yağ yapımını artırır.

Ardından glikoz metabolizması bozulur ve çok geçmeden de, tip 2 diyabet hastası olursunuz.

Bundan sonrası yine başka bir kısır döngü. Doktor diyabet ilacı verir ve sizi bir de diyetisyene gönderir. Diyetisyen de bol bol kepekli ya da tam buğday ekmek verir. Ekmekler, tostlar, sandoviçler adeta havada uçuşur. Açıklamaları da şudur ; "Sen diyabet hastasısın, karbonhidrat almalısın"

Verilen ilaçlar geçici olarak kan şekerini düşürür, ama siz buğday yedikçe insülin metabolizmanız alt üst olur, gün gelir ilaçlar artık yeterli olmaz ve doktorunuz insüline başlar.

Comments


bottom of page