İşte bu!
- Atıf Büyüksoy
- 26 Ara 2016
- 2 dakikada okunur

Geçen ay, Malezya’da gerçekleştirilen ve beni çok heyecanlandıran bir projeyi yazmıştım, İşte bu! başlığı ile...
Malezya Kuala Lumpur’da Starbucks’a girdiğinizde sizi, her zamanki gibi, muhteşem bir kahve kokusu karşılıyor. Baristalar, yoğun tempoda müthiş enerjileri ile kahvelerinizi hazırlıyor, süslüyor ve servis ediyorlar. Her şey fazlasıyla normal görünürken, bir an, tek bir şeyin eksikliğini hissediyorsunuz, siparişinizi vermeye hazırlanırken.
“Ses”
Bangstar Village II alışveriş merkezinde, Starbucks’ın tek ve ilk örneği ile karşılaşıyorsunuz. İşitme engellilerinin iş olanaklarının artırılması, engellerin engel olmadığının ve her zaman her şartta fırsatların yaratılabileceğinin vurgulanması, bir kültürün yaratılması ve yayılması ve yeni bir perspektifin ve bakış açısının iş hayatına sunulması hedefi ile, bu Starbucks çoğunluğu işitme engellilerin oldugu çalışanları ile hizmet veriyor. 10’u işitme engelli, toplam 13 kişi ile hizmet veren Starbucks, birbirinden değerli bir çok ödülün de sahibi olmuş.
Dem Derneğini gönülden tebrik ederim...
Çalışmalarını keyifle takip ettiğim, Pera Müzesi’nde işitme engellilere özel yarattıkları çalışmaları ile tanıdığım, yakın zamanda da tanışmak istediğim Dem Derneği’nin, aynı rengi Türkiye’ye de yansıtmaları ve bizimle tanıştırması beni çok mutlu etti. Ve hemen sayfamda yer ayırmak istedim.
Dem'in geliştirdiği ve ortak olduğu sosyal bir girişim olan Demgoodcoffee, işitme engellilerin çalıştığı bir kahve dükkanı. Bir dükkan olmanın da ötesinde çok amaçlı paylaşım, empati ve proje merkezi olarak da tanımlıyorlar. http://www.demgoodcoffee.com/ sayfasında, içeceklerin, işaret dili ile nasıl anlatıldığını da keyifli bir tasarım ile paylaşmışlar. Aynı zamanda mekana girdiğinizde sizi karşılayan ekranda, hangi içeceği nasıl sipariş edebileceğinizi görüyor ve işitme engelli barista’ya siparişinizi veriyorsunuz.
Engelsiz yaşam mümkün. İhtiyaçları görür ve bu ihtiyaçlara odaklanırsak her şey mümkün.
Fark yok. Fark sadece zihnimizde.
Sorun, fark olduğunu düşünmek. Engelin olması bir farklılık doğurmamalı.
Bir kaldırım yapılırken, görme engelli, yürüme engelli dostlarımız düşünülmüyorsa fark burada...
Tüm TV programları hala işitme engelliler için ekrana birini yansıtmıyorsa fark burada...
Özellikle günlük akışta, insanlarımız ile birebir iletişimde olan tüm kurumların çalışanları işaret dili eğitimi almamış, kendilerine aldırılmamışsa fark burada... Bir işitme engelli vatandaş, faturasını öderken sorduğu soruları soramıyor, sorduğu zaman anlaşılamıyor ve cevabını alamıyorsa fark burada...
Fark yok. Fark sadece zihnimizde. Engelin olması, bir farklılık doğurmamalı.
Teşekkürler Dem Derneği Ekibi... Bu arada Demgoodcoffee Beşiktaş'ta...
Comments