top of page

Suyun İnterneti

  • Atıf Büyüksoy
  • 22 Eki 2016
  • 2 dakikada okunur

Nüfusun artışı, ekolojik tehditler ve iklim değişiminin yarattığı riskler, kaynaklarımızın daha efektif ve etkin yönetilmesi gerekliliğini doğurdu. En önemli kaynak ihtiyaçlarımızdan biri ise su. Tahminler, 2030 yılları itibarı ile su ihtiyacının, arzın önüne fazlasıyla geçeceği yönünde ve maalesef bahsedilen oran tam %40. Çok geleneksel bir cümle vardır iş hayatında, yeni müşteri kazanmanın maliyeti ile mevcut müşteriyi korumanın maliyeti arasındaki ciddi farklar, şirketlerin doğru stratejiler ile yol almasını mecbur kılar. Aynı durum doğal kaynaklarımızda da karşımıza çıkıyor. “Kayıpları Önlemek”

Suyun İnterneti

Mobilite, IOT, Sensor Networkler, Bulut Bilişim bambaşka resimleri karşımıza çıkarır hale geldi. Yerin altında neler olduğu ile ilgili en ufak bir fikrimiz yok. Yer altı borularında oluşan çatlaklar ve sızmalar, ancak yer üzerine çıktığı zaman farkedilir ve kamu-özel şirketler vasıtası ile de çözülür hale geliyor. Ya suyun yer üzerine çıktığı ana kadar ki kayıp? Akıllı su yönetim modelleri ile yerin altında neler olduğunu artık görebiliyor ve sızmanın başladığı an’da ki müdahalelerle kayıpların önüne geçilebiliyor. Yer altı borularına kurulan sensörler vasıtası ile suyun akış hızı ve sızmalar takip edilebiliyor.

Takadu firması, bulut merkezli çözümü ile tam bir IOT başarı hikayesi yaratıyor. Yarattığı çözüm ile suyun akışını ve yağmur suları toplanmasını kontrol eden, ve sızma riski ile blokajları da anında farkedip, sorunu çıkmadan önleyen bir sistem geliştirmiş durumdalar.Avustralya’nın Queensland kentinde bu çözüm ile 1 milyar litre suyun kaybı, dolayısı ile de 1.9 milyon dolarlık giderin önüne geçilmiş. Sensörler vasıtası ile tehditlerin önceden farkedilmesi, anında çözümleri sağlıyor.

Bir adım daha öteye gidilerek, geliştirilen yeni teknikler ve bilgi yönetim sistemleri ile, bu sistem aynı zamanda su’da bakterilerin ve viruslerin analiz edilmesini, hastalık risklerinin tespit edilip önüne geçilmesi ve önlemlerin alınmasını da kolaylaştırıyor. Çözüm yeni bir çözüme de daha ışık tutuyor.

Yeni dünya... Müşteri istemeden ne isteyeceğini bildiğiniz bir dünya.

Şu ana kadar 9 ülke’de, 65000 km’de faaliyetlerini sürdüren ve bir çok innovasyon ödülü alan bu sistem Türkiye’ye gelir mi ya da su kanallarımız bu sistemi uygulamaya uygun mu, bunları da sanırım zaman bize gösterecek!

Comments


bottom of page