top of page

Darbe girişimi sırasında tüketici eğilimleri

  • Atıf Büyüksoy
  • 22 Eki 2016
  • 2 dakikada okunur

Darbe girişiminde tüketici eğilimleri

GFK Tüketici Paneli kapsamında 10.000 haneden elektronik olarak toplanan hızlı tüketim verilerine göre 15 Temmuz haftası, tüketiciler kendilerini garantiye alma dürtüsü ile stoklama yapabilecekleri ürünlere yöneldiği için, toplam hızlı tüketim harcamaları bir önceki haftaya göre %17’lik artış gösterdi.

Darbe girişimi öncesindeki hafta ile karşılaştırıldığında, girişim sonrası haftada ekmekte %21, sigarada %37, bakliyatta %137, makarnada %69, unda %58, pirinçte %37 ve bisküvilerde %61 harcama artışı yaşandı.

Darbe girişimi haftasında 1 hafta öncesine göre harcamalarda yaşanan artış;

Bakliyat %137

Makarna %69

Bisküvi %61

Un %58

Pirinç %37

Sigara %37

Ekmek %21

Tüketicilerin ekonomik durum beklentileri ve tasarruf eğilimlerine baktığımızda, Mart ve Haziran ayları boyunca yükselen tasarruf eğiliminin devam ettiği görülüyor. “Harcamalarımı kısıyorum” diyenlerin oranı Mart’ta %34 iken Haziran’da %54'e yükseldi. Ağustos’ta gerçekleştirilen araştırmada ise bu oranın %62’ye çıktığını görülüyor.

Kategoriler bazında incelediğimizde, 12 ay öncesine göre evde tüketilen temel gıda maddeleri harcamalarını azalttığını belirtenlerin oranı Haziran’da %10 iken Ağustos’ta bu oranın %15’e çıktığı, kişisel bakım ve kozmetik kategorisinde bu oranın Haziran’da %25 iken Ağustos’ta %32’ye çıktığı görülüyor. Tüketicilerin tasarrufa eğiliminin en belirgin olduğu kategori ise ev dışında yiyecek-içecek tüketimi. 12 ay öncesine göre dışarıda yeme-içme harcamalarını azalttığını belirtenlerin oranı Haziran’da %34 iken Ağustos’ta neredeyse her 2 kişiden 1’inin (%47) dışarda yiyecek-içecek tüketimi harcamalarını azalttığı görülüyor.

Bu dönemde tüketici teknolojisi ürünlerindeki büyümeye bakıldığında, GfK teknoloji perakende panellerinin verilerine göre, darbe girişiminden hemen sonraki hafta (18-24 Temmuz 2016) geçen yılın aynı haftasına göre televizyon satışlarında %23’lük, cep telefonlarında ise %13’lük bir küçülme görüldü.

Ağustos ayında 739 kişiden bilgi alınarak gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen duygusal yansımalara baktığımızda, her 4 kişiden yaklaşık biri neredeyse her gün “kaygılı olduğunu”, “kolayca sinirlendiğini”, “eğlenmek için daha az dışarıya çıktığını” ve “evde daha fazla vakit geçirdiğini” belirtiyor.

“Neredeyse her gün” bu duyguları hissettiklerini belirtenlerin oranları şöyle;

Kolayca rahatsız oluyorum veya sinirleniyorum %20,57

Eğlenmek için bir yerlere gitmiyor, bir şeyler yapmıyorum. %21,52

Sinirli, kaygılı veya gergin hissediyorum. %23,55

Daha az sokağa çıkıyorum, daha fazla evde vakit geçiriyorum. %24,36

Gündemi çok yakından takip ediyorum. %26,79

Satın alma davranışı, tasarruf eğilimi, duygusal tepkiler anlamında trendlerin yakından izlenmesi gerektiği bir dönemdeyiz. Eylül-Aralık aylarında gerçekleştirilecek araştırmalar ise bize bu trendlerin ne yönde değişeceğini gösterecek.

GFK'nın yeni sonuçlarını heyecanla bekliyoruz...

Comments


bottom of page