Türkiye’de iş yaparken karşılaşılan en önemli problemler
- Atıf Büyüksoy
- 2 Eki 2016
- 1 dakikada okunur

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum WEF) tarafından yayınlanan ‘Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi 2016 - 2017 Raporu’ nda rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 140 ülke arasında ilk sırada İsviçre, ikinci sırada Singapur, üçüncü sırada ise ABD, dördüncü sırada Hollanda, beşinci sırada Almanya yer aldı. Türkiye ise 55. sırada ve geçen yıl sıralamadaki yerimiz 51 idi.
Raporda, Türkiye’de iş yaparken karşılaşılan en problemli sorunların belirlenmesinde kullanılan “Yönetici Görüşleri Anketi* ” ne göre, Türkiye’de en önemli üç sorun sırası ile eğitimsiz iş gücü, finansmana erişim ve bürokratik engeller...
2016 -2017 yılı raporunda katılımcılar ilk sırada %12,3 ile eğitimsiz iş gücünü, ikinci sırada %10,6 ile finansmana erişimi en önemli sorun olarak görmekte. Bürokratik engellerin % 10,5; siyasi istikrarsızlığın % 9,9; vergi oranlarının %8,3; enflasyonun % 7,4; vergi düzenlemelerinin karmaşıklığı % 7,2; iş gücü sınırlamalarının % 5,1; yabancı para düzenlemelerinin %5; alt yapı yetersizliğinin % 4,8; iş ahlâkının zayıflığının % 4,5; yetersiz innovasyon kapasitesinin % 3,8; hükümet istikrarsızlığının % 2,9; yolsuzluğun % 2,7; halk sağlığının yetersizliğinin % 2; suç oranı yüksekliğinin % 0,9 oranında iş yapma açısından engel oluşturduğu görülmekte.

* Her ülkede Yönetici Görüşleri Anketine katılanlara, 16 faktörlük listeden iş yaparken karşılaşılan en problemli beş faktörü seçmeleri ve daha sonra bunları 1 (en problemli) ile 5 arasında değişen bir değerlendirme ölçeğine göre puanlamaları istenmektedir. Katılımcıların her bir faktöre vermiş olduğu puanlama toplam sorulara vermiş oldukları toplam puanlamaya oranlanmakta.
Comments