Hayal Edin!
- Atıf Büyüksoy
- 19 Ağu 2016
- 1 dakikada okunur

Hayal Edin!
Hayvancılık ile geçiminizi sağlıyorsunuz. Birçok büyükbaş hayvanınız var. Evinizde ekranınızdan hangi hayvanın ne kadar süt verdiğini, günlük olarak takip ediyor, herhangi bir düşüşün hemen farkına varıp hastalık belirtisini görüyor ya da buna göre beslenme ilaçlama yöntemlerini değerlendiriyorsunuz.
Hayal Edin!
Sokağınızdaki sokak lambaları, sokaktan geçen insan sayısına göre bazen daha çok aydınlatıyor, bazen ise ziyaretçilerini bekliyor, gelsinler de aydınlatayım sokağı diye.
Hayal Edin!
Çöp kamyonları, çöp kovaları gerçekten dolu ise o sokağa giriyor ve çöp kovalarını temizliyor.
Hayal Edin!
Olimpiyatlardasınız. Binlerce insan meydanlarda, spor salonlarında. Büyük bir karmaşa. Hareket algılarına, tehlike emarelerine ve sinyallerine göre sistemin suç potansiyelini tespit ettiğini düşünün.
Hayal Edin!
Kolunuzda bir bileklik ile tüm sağlık verilerinizin doktorunuzun önünde aktığını, herhangi bir risk durumunda, verilerin sapması durumunda alarm düğmesinin otomatik çaldıgını.
Hayal Edin!
Arabanız ile girdiğiniz şehirde hangi otoparkın boş olduğunu, o otoparka gitmeden önce bildiginizi.
Hayal Edin!
Otobüs durağındasınız. Otobüsün kaç dakika sonra o durağa geleceğini ekranda gördüğünüzü!
Hayal Edin!
Uçağa biniyorsunuz. Binmeden önce sosyal medyaya, ‘Ah, X Hamburger olsaydı da yeseydim’ diyorsunuz. Uçağınız sadece sizin ve yanınızdakilerin bildiği yere iniş yapıyor. Uçağınızdan çıkıyor, bagajınızı alıyorsunuz. Havaalanından çıkarken sizi X Hamburgerin karşıladığını hayal edin.
Hayal Edin!
Uyanmak için saatinizi belli bir saate kuruyorsunuz. Halbuki sizi alacak olan servis yola geç çıkmış olabilir! Kaza yapmış olabilir! Hava yağışlı, yollar zorlu olabilir! Hayal edin! Servis aracının, sizin evinize yarım saat mesafede oldugu zaman saatinizin alarmının çaldığını.
Durun!
Durun!
Lütfen Hayal Etmeyin! Bunlar zaten var. Hayattalar. Türkiye’de ya da başka ülkelerde yazdıklarımın hepsi yaşanıyor, yakında hepimizde yaşayacağız.
Tanıştırayım ; Karşınızda,
Nesnelerin İnterneti
Big data
Sensör Network
Bulut Bilişim
Lütfen Unutmayın,
"Her ihtiyaç yeni bir çözümü ama her çözüm de yeni bir ihtiyacı doğurur."
Comments